Kohë pandemie, 5 mënyra që do ju mbajnë mushkëritë e forta dhe të shëndetshme

Shëndeti i mushkërive shpesh neglizhohet deri në momentin që kemi probleme me frymëmarrjen. Mushkëritë janë organet kryesore të sistemit të frymëmarrjes dhe ndihmojnë në sigurimin e oksigjenit në kapilarë në mënyrë që gjaku të oksigjenohet. Mushkëritë janë gjithashtu një nga organet më aktive të trupit. A e dini se një person i shëndetshëm merr frymë gati 25,000 herë në ditë?

Termi sëmundjet e mushkërive i referohet shumë çrregullimeve që prekin mushkëritë përfshirë astmën, sëmundjet pulmonare obstruktive kronike (COPD), bronkitin, pneumoninë, emfizemën, fibrozën cistike, tuberkulozin, kancerin e mushkërive dhe sindromën e distresit akut të frymëmarrjes (ARDS). Disa sëmundje të mushkërive mund të çojnë në dështim të frymëmarrjes.

Më poshtë janë pesë mënyra të thjeshta për t’i mbajtur mushkëritë tuaja të forta dhe të shëndetshme:

Lini duhanin: Tymi i cigares përmban mijëra kimikate të dëmshme që mund të dëmtojnë trupin tuaj. Pirja e duhanit besohet të jetë shkaku kryesor i sëmundjeve serioze të mushkërive si kanceri i mushkërive dhe COPD. Nëse nuk pini duhan, shmangni ekspozimin ndaj tymit të dorës së dytë për të mbrojtur mushkëritë tuaja nga dëmtimet e mundshme.

Shmangni ekspozimin ndaj ndotësve: Disa ndotës të pranishëm në ajër mund të shkaktojnë dëmtime në mushkëritë tuaja, si dhe shëndetin e përgjithshëm. Për shembull, aromat sintetike të përdorura në produkte të ndryshme lavanderie dhe aromatizues të ajrit lëshojnë kimikate toksike.

Praktikoni Ushtrime me Frymëmarrje të Thella: Mungesa e furnizimit me oksigjen mund t’ju ​​bëjë më të predispozuar ndaj problemeve të mushkërive apo edhe sëmundjeve të zemrës. Praktikimi i ushtrimeve të rregullta të frymëmarrjes së thellë mund të ndihmojë në forcimin e mushkërive tuaja si dhe pastrimin e toksinave që mund të jenë grumbulluar në organe.

Hani ushqimet e duhura: Sigurohuni që dieta juaj të ketë përzierjen e duhur të lëndëve ushqyese si antioksidantë, proteina, folate dhe karbohidrate komplekse. Këto lëndë ushqyese janë thelbësore për funksionet e shëndetshme të mushkërive dhe pastrimin e mushkërive nga toksinat e dëmshme. Gjithashtu, shkurtoni ushqimet që përmbajnë yndyrë trans-yndyre dhe të ngopur.

Ushtroni rregullisht: Ushtrimi ndihmon në rritjen e kapacitetit të mushkërive, i cili nga ana tjetër mban zemrën dhe muskujt tuaj të furnizuar mirë me oksigjen. Gulçim, dhimbje gjatë frymëmarrjes, marrje mendsh dhe kollë e vazhdueshme janë disa simptoma të problemeve të mushkërive. Gjithmonë konsultohuni me një mjek nëse keni këto simptoma.

error: Alert: Content is protected !!