Planifikohet Vendimi i ri në këto Kantone në ZVICËR, Ja çfarë pritet të…

Virusi SARS-CoV-2 ka goditur Zvicrën frëngjishtfolëse më shumë se pjesën tjetër të Zvicrës si përpara, ashtu edhe pas verës.

44% e viktimave zvicerane Covid-19 kanë ndodhur në kantonet e Valais, Vaud, Gjenevë, Fribourg dhe Neuchâtel, pavarësisht se përbëjnë vetëm 25% të popullsisë së vendit.

Në një konferencë për shtyp të fundit, Martin Ackermann, kreu i Task Forcës shkencore Covid-19, tha se niveli aktual i riprodhimit ishte 0.78 në të gjithë Zvicrën.

Kjo normë i referohet numrit të njerëzve që infekton një person mesatar i infektuar, diçka e drejtuar kryesisht nga infektiviteti dhe natyra dhe numri i kontakteve që ata kanë me virusin me të tjerët.

Një figurë nën 1 do të thotë që shkalla e infeksionit është në rënie, mbi 1 do të thotë që përhapja po përshpejtohet, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Gjatë 3 javëve të fundit, numri i rasteve të reja të konfirmuara që testohen pozitivisht për virusin në Zvicrën që flet frëngjisht kanë rënë.

Në Vaud rastet e reja ditore arritën kulmin më 2 nëntor 2020, kur u raportuan afër 1,600 raste të reja. Në 3 javë që nga data, shifra ditore ka rënë në rreth 400 – mesatarja 7-ditore ishte 427 më 24 nëntor 2020. Rastet ditore tani janë në të njëjtin nivel me ato që ishin dy javë para kulmit kur kantoni filloi rivendosjen e kufizimeve.

Situata është e ngjashme në Gjenevë. Rastet ditore arritën kulmin në 1,366 më 30 Tetor 2020. Që atëherë shifra ka rënë në rreth 200 në ditë – mesatarja 7 ditore ishte 226 më 25 Nëntor 2020. Hera e fundit që rastet ditore ishin në këtë nivel në Gjenevë ishte mesi i Tetorit.

Në atë kohë Martin Ackermann, kreu i Task Forcës shkencore Covid-19 paralajmëroi në një konferencë për shtyp se spitalet mund të mbingarkohen brenda javësh nëse nuk merren masa për të përmbajtur përhapjen, përcjell tutje albinfo.ch.

Spitalet zvicerane mbeten të zëna. Shtrimet në spital arritën kulmin më 16 nëntor 2020, afërsisht 2 javë pas kulmit në rastet e reja të përditshme. Pavarësisht nga një rënie e madhe në rastet e reja, spitalet janë ende të ngarkuara.

Rastet e reja të përditshme kanë rënë në rreth një të pestën e pikut të tyre. Sidoqoftë, numri i pacientëve Covid-19 në spital ka rënë me vetëm 14% nga 4,103 në 3,527.

Përkundër këtij sfondi, kantonet e Vaud, Gjenevës, Fribourg, Neuchâtel dhe Jura kanë njoftuar planet për të rihapur restorantet më 10 Dhjetor 2020, sipas RTS. Këto kantone janë bashkuar për të harmonizuar rihapjen.

Përveç kësaj, Gjeneva njoftoi se do të rihapë dyqanet jo-thelbësore nga e Shtuna. Të gjithë shitësit me pakicë, përveç atyre thelbësorë, janë mbyllur në kanton që nga fillimi i nëntorit 2020.

Gjatë verës, Zvicra u kërkoi njerëzve që mbërrinin nga rajone me më shumë se 60 raste në 100,000 mbi 14 ditë që të izoloheshin për 10 ditë pas mbërritjes.

Një muaj më parë, kur rastet ishin të larta siç janë sot, kufizimet po rivendoseshin. Tani një pjesë e madhe e Zvicrës që flet frëngjisht ka në plan të rihapë.

error: Alert: Content is protected !!